Meijerij de Witte Raaf
Uitgeverij


Allemaal uit het hoofd Schilderijen van G.J. Luchtmeijer
Auteur: G.J. Luchtmeijer

Redactie: J. Luchtmeijer

Uitgave: 2018

ISBN: 9789082928327

Hardback, 22 x 28,7 cm.

238 pagina's

Circa 200 afbeeldingen, alle in kleur

Prijs € 50,00


“Allemaal uit het hoofd” van G.J. Luchtmeijer bevat honderd schilderijen gemaakt door G.J. Luchtmeijer.

De afbeeldingen van de schilderijen zijn niet chronologisch maar thematisch geordend voor beter begrip van de onderwerpen. De manier van aanbieding is innovatief. Bij een te tonen schilderij is een kunstwerk uit de kunstgeschiedenis gezocht dat ongeveer hetzelfde onderwerp behandelt. Door vergelijking kan de lezer-kijker veel te weten komen over het onderhavige schilderij en andere kunstwerken uit het verleden. Bij “de vergelijking” gaat het niet om beter-minder, maar om door aandachtig lezen en kijken een rijkere en vollediger opvatting te krijgen van wat wordt getoond.

Op de omslag wordt de afbeelding getoond “De geboorte van Athene”. Deze is te zien op een amfoor gemaakt omstreeks 550-540 v. Chr. en bevindt zich in het “Musée du Louvre” te Parijs.

De betekenis van deze afbeelding wordt niet besproken. Van de lezer-kijker wordt verwacht dat hij zelf op onderzoek uitgaat. Doet hij dit, dan zal hij/zij de meest interessante ontmoetingen beleven.

Om u op weg te helpen zijn wij naar de afbeelding op de amfoor gegaan; we vonden het volgende verhaal:

“De oppergod van de Griekse godenwereld was Zeus. Op een dag kreeg hij vreselijke hoofdpijn. Om hier van verlost te worden, ging hij naar een van zijn zonen Hephaistos (Vulcanus voor de Romeinen), die god van het vuur en de smeedkunst was. Deze gaf hem met een bijl een tik op het hoofd en Pallas Athene, godin van kunst en wijsheid, werd uit het hoofd van Zeus geboren.”

Overeenkomst tussen schilder en Zeus is evident, uitgezonderd de tik met een bijl op het hoofd.


Het boek is te bestellen door storten van € 58,00 (Inclusief€ 8,00 verzendkosten) op IBAN: NL56 RABO 0153 8794 59 t.n.v. J. Luchtmeijer, onder vermelding van Allemaal uit het hoofd.

Graag hierbij duidelijk uw naam en adres aangeven.Hieronder ziet u enkele pagina's uit dit boek.